karinadlib.blogg.se

Blogg om livet, om vår fantastiska värld och alla underbara människor man möter

Debatt: Vems ansvar är det att utbilda yrkesmusiker i Sverige?

Publicerad 2014-03-31 16:03:00 i Allmänt,

Det är inte kulturskolans ansvar att utbilda yrkesmusiker säger kulturskolechefen till mig.
Hon kanske har rätt men vems ansvar är det? Musikhögskolornas säger någon. 
Delvis sant, men det är inte på musikhögskolan som man lär sig spela ett instrument.
Att behärska ett musikinstrument på professionell nivå är ett arbete som med önskvärdhet  påbörjas i unga år. En färdighet som tar lång tid och kräver goda pedagoger som kan hjälpa barnet med färdighetsträning, motivation,  tålamod etc..samt  intresserade vuxna/föräldrar i barnets närhet som förstår att inlärning aldrig sker genom handpåläggning.
Får man den backningen man behöver tar man sig igenom denna färdighetsträning med en kunskap som inte alla har och en möjlighet att musicera på hög nivå. Har pedagogiken och metodiken  varit kvalitativ kan man även läsa noter,  man har en insikt att den egna arbetsinsatsen är avgörande  och har en självdisciplin som är brukbar på många områden och överförbar på alla slags inlärningsprocesser.
Man har förhoppningsvis erhållit en hög estetisk kompetens och slipper därmed bli en högkonsument av skräpkultur och kan få stort utbyte av det utbud som erbjuds på de nationella scenerna och bidra till det själv.
Man riskerar även att inte göra bort sig när man möter människor från andra kulturer där ovanstående nämnda kvaliteter fortfarande ingår i den generella allmänbildningen.
För att bli yrkesmusiker är denna grund nödvändig. Kulturskolorna i många kommuner  erbjuder fortfarande instrumental undervisning till subventionerat pris vilket gör att man inte måste vara höginkomsttagare för att lära sig ett instrument men räcker det för att säkra hög nivå på sökande till musikhögskolorna om 10 år?  Hur går det i de kommuner där det inte subventioneras?
Vems ansvar är det att säkra  underlaget? Eller är det kanske oviktigt att fostra yrkesmusiker i Sverige,
Just nu kan man undra..........
 
 
 

Fåfänga

Publicerad 2014-03-26 09:51:57 i Skönhet,

Fåfänga är ett tidlöst och universellt fenomen. Inte skadligt egentligen men farligt om man tror man inte duger som man är. De kommersiella stereotyperna som tydligen är photoshopade till ouppnåelighet får inte bli idealet. Men ett.par skitsnygga permanentfransar gjorda av noggrannaste makeup- artisten Erika Barcheus kan aldrig vara fel.....

Ge blod!

Publicerad 2014-03-18 09:28:00 i Allmänt,

Fick tillbaka blodproverna igår och allt var bra, Tjo hoo! Nu får jag ge blod igen.
Upprop till alla friska, icke underviktiga samt altruistiskt orienterade personer. Bli blodgivare- ett mycket bra sätt att hjälpa en medmänniska. Vill du ha mer? Ge mer!
www.geblod.nu

 

Om

Min profilbild

Karin

Pianist, musikpedagog, kyrkomusiker. Driver företaget Partypingel Musik. Bor i Kålltorp med Maken Henrik och solstrålen Valle 10 år.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela